Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 19:20

Μην πετάτε τον παλιό σας υπολογιστή. Χαρίστε τον.

Rate this item
(0 votes)

Μην το πετάτε. Χαρίστε τοΟποιος ασχολείται έστω και λίγο με την πληροφορική και την τεχνολογία θα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι υπολογιστές απαξιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς νέο hardware παρουσιάζεται, με περισσότερες δυνατότητες αλλά και αυξημένη ισχύ και ταχύτητα. 

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι τι μπορούμε να κάνουμε την παλιά μας συσκευή. Να την κρατήσουμε; Να την πετάξουμε; Να τη χαρίσουμε;

Λύσεις υπάρχουν και εξαρτώνται από το τι θέλετε ακριβώς να κάνετε. Αν το καλοσκεφτείτε, μπορεί να μη χρειάζεστε το σούπερ ντούπερ PC που μόλις κυκλοφόρησε, ή το υπέρλεπτο Ultrabook με το νέο επεξεργαστή τέταρτης γενιάς, ή πόσο μάλλον το νέο tablet το οποίο μοιάζει με κάποιο πασίγνωστο μοντέλο, αλλά κοστίζει τα μισά χρήματα, ακόμα κι αν οι 48 δόσεις με τις οποίες προσφέρονται όλα τα παραπάνω είναι δελεαστικές. 

Ευτυχώς, σε ό,τι αφορά τους υπολογιστές υπάρχει και μία άλλη λύση: αυτή της αναβάθμισης. Εδώ είναι πιο έντονος ο περιορισμός στο hardware, διότι μπορεί να ανακύψουν ασυμβατότητες. Εάν για παράδειγμα ο υπολογιστής σας είναι πέντε ετών, υπάρχει τεράστια πιθανότητα εκτός από δίσκους και κάρτες να μην μπορείτε να βρείτε τίποτε άλλο, όπως καινούργιο επεξεργαστή ή μνήμες. Ένα PC μπορεί να έχει πολλές και διάφορες χρήσεις. Στη συντριπτική πλειονότητά τους μπορούν να διαχωριστούν σε επαγγελματικές και ψυχαγωγικές. Οι δεύτερες (παιχνίδια, βίντεο, πολυμέσα) έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις απ’ ό,τι οι επαγγελματικές. Για παράδειγμα, αν το PC χρησιμοποιείται κυρίως για δουλειές γραφείου (εξαιρούνται φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.), δηλαδή εάν οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές και χρήσεις είναι Word, Excel, Outlook, Internet κ.λπ., τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε καμία αναβάθμιση. Στη χειρότερη περίπτωση, μία επέκταση μνήμης (εάν μπορείτε να βρείτε συμβατό module) ή και ένας μεγαλύτερος σκληρός δίσκος θα είναι υπεραρκετά. Μπορεί οι επεξεργαστές, οι μνήμες και οι κάρτες γραφικών να έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο την τελευταία πενταετία, πλην όμως, για τέτοιες δουλειές ακόμη και ένας επεξεργαστής του 2006 κάνει μια χαρά τη δουλειά του και μάλιστα με άνεση.


Εάν λοιπόν έχετε μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια διάφορους υπολογιστές οι οποίοι για εσάς είναι άχρηστοι, μπορεί να αποδειχθούν άκρως χρήσιμοι για κάποιον άλλο. Κάθε μηχάνημα, όσο παλιό κι αν είναι, μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες ακόμη και σήμερα. Το θέμα είναι να βρείτε ποιος έχει αυτές τις ανάγκες. Εάν θέλετε να τα ξεφορτωθείτε, μπορείτε να τα ανακυκλώσετε. Προσέξτε! Μην τα πετάξετε στα σκουπίδια. Επικοινωνήστε με το δήμο σας για να ενημερωθείτε πού μπορείτε να τα πάτε. Επίσης, αρκετές μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ή ακόμα και τα μεγάλα σουπερμάρκετ δέχονται συσκευές για ανακύκλωση. Από την άλλη, μπορείτε να χαρίσετε τους παλιούς σας υπολογιστές, αρκεί φυσικά να είναι πλήρως λειτουργικοί: δεν αξίζει να χαρίσετε ένα σωρό παλιοσίδερα. Εγκαταστήστε ένα Ubuntu, ή ακόμα και Windows XP, βεβαιωθείτε ότι τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά (φροντίζοντας να διαγράψετε και όλα τα αρχεία σας) και ψάξτε τις αγγελίες μήπως υπάρχει κάποιος μαθητής ή κάποιο μικρό γραφείο που να ζητά να του χαρίσουν έναν παλιό υπολογιστή. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να δημοσιεύσετε εσείς μια αγγελία.


Σήμερα, οι υπολογιστές είναι απαραίτητοι στους μαθητές και δεν έχουν όλοι οι γονείς την οικονομική άνεση να αγοράσουν έναν.

Read 3942 times Last modified on Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017 18:51
Login to post comments

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος

ink experts

Στη Ink Experts θα βρείτε συμβατά μελάνια, αναγομωμένα toner και refill kit για όλους τους εκτυπωτές στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με την ποιότητα που μόνο η Ink Experts προσφέρει.

https://www.inkexperts.gr/

K-Smart, Πληροφορική

Η έξυπνη σελίδα της Πληροφορικής

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.