Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 09:03

Η απόκρυψη της επέκτασης των αρχείων στα windows συνεχίζεται

unhide file extensionΓια κάποιο ανεξήγητο πραγματικά λόγο, η Microsoft με τη βασική εγκατάσταση εξακολουθεί να ρυθμίζει τα Windows ώστε να αποκρύπτονται οι επεκτάσεις αρχείων.

 

 

Αυτό είναι ιδιαίτερα άσχημο για την ασφάλεια, πέραν του γεγονότος ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο αρχείο είναι ένα έγγραφο ή ένα πρόγραμμα προτού το κάνετε διπλό κλικ. Η τακτική αυτή της Microsoft έχει ξεκινήσει από τα Windows XP και συνεχίζεται μέχρι και τα Windows 10.

Η επέκταση ενός αρχείου (file extension) είναι το κομμάτι του ονόματος που βρίσκεται μετά την τελεία. Παράδειγμα στο mypicture.jpg το mypicture είναι το όνομα του αρχείου και το jpg είναι η επέκταση. Με την επέκταση του αρχείου τα windows καταλαβαίνουν με ποια εφαρμογή θα ανοίξει το αρχείο. Για το συγκεκριμένο αρχείο που είναι jpg δηλαδή αρχείο εικόνας τα windows θα επιχειρήσουν να το ανοίξουν με κάποιο πρόγραμμα όπως το Paint, το Photo Gallery το Windows Photo Viewer (εξαρτάται ποιο πρόγραμμα έχουμε δηλώσει εμείς ως προκαθορισμένο). 

Με την απόκρυψη της επέκτασης ο χρήστης δεν δύναται να γνωρίζει τη μορφή του αρχείου που επιχειρεί να ανοίξει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα. Παράδειγμα να μην έχει ρυθμιστεί ή να έχει απορυθμιστεί το προκαθορισμένο πρόγραμμα που μπορεί να χειριστεί το αρχείο και αυτό να μην ανοίγει. Μπορεί να έχετε κατεβάσει ένα αρχείο που να νομίζετε ότι είναι εικόνα, ενώ στην πραγματικότητα να είναι ένα script που να βλάψει τον υπολογιστή σας. Μία κακόβουλη ενέργεια μπορεί να είναι το να σας στείλουν ένα αρχείο της μορφής mypicture.jpg.cmd. Με την απόκρυψη της επέκτασης το αρχείο θα εμφανίζεται ως mypicture.jpg ενώ στην πραγματικότητα με το κλικ εσείς θα τρέξετε άθελα σας, μία δέσμη εντολών που μπορεί για παράδειγμα να διαγράφουν όλα τα αρχεία στο προφίλ σας.

Το προτεινόμενο από τους διαχειριστές είναι να καταργείτε η απόκρυψη της επέκτασης αρχείων και ιδού πως μπορεί να γίνει σε windows 7 και windows 10

Για να κάνετε τις επεκτάσεις αρχείων των Windows 10, ανοίξτε το File Explorer, κάντε κλικ στην καρτέλα "Προβολή" στην κορδέλα στο επάνω μέρος του παραθύρου και επιλέξτε "Επέκταση ονόματος αρχείου" στην ενότητα Εμφάνιση / Απόκρυψη.

unhide file extension

 

 

και για τα windows 7, σε έναν φάκελο ανοιχτό πατάμε alt να εμφανιστεί όλο το μενού, εργαλεία (tools), επιλογές φακέλων (folder options), προβολή (view) και ξεκλικάρουμε το απόκρυψη αρχείων για γνωστούς τύπους αρχείων (hide extension for know file types).

unhide file extension

 

Read 1378 times Last modified on Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 09:48
Login to post comments

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2 επισκέπτες και κανένα μέλος

ink experts

Στη Ink Experts θα βρείτε συμβατά μελάνια, αναγομωμένα toner και refill kit για όλους τους εκτυπωτές στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με την ποιότητα που μόνο η Ink Experts προσφέρει.

https://www.inkexperts.gr/

K-Smart, Πληροφορική

Η έξυπνη σελίδα της Πληροφορικής

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.